Paukščiai Aves

Pažinkime gyvūnus

– Išvaizda, skiriamieji bruožai

Nesunku pažinti iš baltos spalvos, tik pečiai, sparnai ir apatinė kūno pusė rudai dėmėta. Snapas, nagai juodi. Rainelė geltona.

– Dydis

Kūno ilgis: 55–67 cm.

Išskėstų sparnų tarpugaliai: 142–166 cm.

Svoris: nuo 1280 iki 3000 g.

– Mityba

Medžioja skraidydama ir tykodama. Minta peliniais graužikais, dažniausiai lemingais, kurmiais, kiškiais, paukščiais.

– Buveinė

Gyvena tundroje. Lizdą suka ant žemės, duobutėse. Apsilankiusios mūsų krašte laikosi atvirose vietose – dideliuose laukuose, pievose, rečiau kirtimuose.

– Paplitimas

Paplitusi visoje Arkties teritorijoje, sutinkama Arktyje ir Subarktyje. Gyvena vandenyno salose, pakrantėse ir žemyno tundroje. Taip pat paplitusi Islandijoje, Skandinavijoje, Rytų Sibire, Aliaskoje, Kanadoje ir Grenlandijoje. Žiemojimo buveinė – atviras kraštovaizdis, rečiau atviros ir pusiau atviros vietos miškuose. Lietuvoje aptinkama retai, daugiau žiemojimo faktų yra iš šiaurinės šalies dalies.

– Tai įdomu

  • Maitinasi ir aktyvi tiek naktį, tiek dieną. 

Nuo lemingų gausumo priklauso pelėdų vislumas.

– Išvaizda, skiriamieji bruožai

– Dydis

– Mityba

– Buveinė

– Paplitimas

– Tai įdomu

Baltoji pelėda

Bubo scandiacus

not a terminal