Paukščiai Aves

Pažinkime gyvūnus

– Išvaizda, skiriamieji bruožai

Palyginti stambus, kiek mažesnis už baltąjį gandrą ir kresnesnis, ilgu storu kaklu, siauru aukštu snapu paukštis. Plunksnų apdaras gelsvai rudas, išmargintas tamsiais išilginiais dryžiais ir smulkiu skersiniu raštu.

– Dydis

Kūno ilgis: 69–81 cm.

– Mityba

Maistas labai įvairus, priklauso nuo gyvenamosios vietos ir metų laiko. Jis minta žuvimis, vandens vabzdžiais, jų lervomis, dėlėmis, buožgalviais. Kartais praryja smulkių žvirblinių paukščių jauniklių, graužikų, kirstukų. Auką pribaigia ją daužydami ir smarkiai purtydami.

– Buveinė

Aukšta ir tankia augalija (ypač nendrėmis ir švendrais) gausiai apaugę vandens telkiniai. Žiemoja Afrikoje, pietinėje ir pietrytinėje Azijos dalyje.

– Paplitimas

Eurazijoje paplitęs nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno. Šiaurėje arealas siekia Švediją, pietinę Suomiją. Į pietus paplitęs iki Juodosios ir Viduržemio jūros pakrančių. Gyvena šiaurės vakarų Afrikoje.

– Tai įdomu

• Paukštis sugeba susilieti su savo gyvenamąja aplinka. Norėdamas pasislėpti ir apgauti priešą, baublys pritūpęs taip pakelia į viršų kūną, kaklą ir snapą, kad jie sudaro tiesią liniją. Tada jis panašus į aštrų kuolą ar sausų nendrių kuokštą.
• Tuoktuvių baltas – labai garsus, bet duslus bumbsėjimas, girdimas naktį ir anksti ryte kelių kilometrų atstumu. Panašų garsą galima išgauti pučiant orą lūpomis pro tuščio butelio kaklelį.

– Išvaizda, skiriamieji bruožai

– Dydis

– Mityba

– Buveinė

– Paplitimas

– Tai įdomu

Didysis baublys

Botaurus stellaris

not a terminal