Žinduoliai Mammalia

Pažinkime gyvūnus

– Išvaizda, skiriamieji bruožai

Kūnas pleišto formos, kojos trumpos, stiprios, liemuo baigiasi storu pasturgaliu. Nagai ilgi, buki, pritaikyti kasti žemę. Kailis šiurkštokas. Kaklo apačia, papilvė ir kojos juodos arba rusvai juodos, nugara, šonai pilki, juodai margi. Galva balta su plačiais juodais dryžiais snukio šonuose.

– Dydis

Kūno ilgis 67–81 cm, uodegos 11–19 cm. Kūno masė priklauso nuo metų laiko: balandžio–birželio mėn. barsukas sveria 8–11 kg, rudenį (sukaupęs riebalų atsargų) – 14–15 kg.

– Mityba

Minta peliniais graužikais, kurmiais, varliagyviais, paukščių jaunikliais, moliuskais, sliekais, kartais net dvėsena. Taip pat minta vabzdžiais ir jų lervomis. Ieškodamas ėdesio nukeliauja labai daug, bet visada tais pačiais takais.

– Buveinė

Gyvena įvairiuose miškuose, krūmynuose, raistų pakraščiuose, apleistuose tarpumiškių dirvonėliuose. Mėgsta kalvotą reljefą. Urvus kasa aukštesnėse vietose.

– Paplitimas

Paplitęs Eurazijos spygliuočių ir mišriuose miškuose, stepėse, pusdykumėse.

– Tai įdomu

• Barsukų urvai pasižymi švara. Prie jų niekuomet nebūna ne tik maisto atliekų, bet ir išmatų.
• Veiklus sutemose ir naktį. Medžioja prieš pat saulėlydį ar nusileidus saulei ir grįžta į urvą ne vėliau kaip po 10–40 min. saulei patekėjus. Dieną praleidžia urve.

– Išvaizda, skiriamieji bruožai

– Dydis

– Mityba

– Buveinė

– Paplitimas

– Tai įdomu

BARSUKAS

Meles meles

not a terminal