Žinduoliai Mammalia

Pažinkime gyvūnus

– Išvaizda, skiriamieji bruožai

Ausys vidutinio didumo, apvaliomis viršūnėmis. Akys didelės, juodos. Uodega apaugusi tankiais ir ilgais plaukais, kurie šiek tiek gula į šonus. Užpakalinės galūnės aiškiai ilgesnės už priekines. Pėdos ilgos. Kailiukas tankus, papuręs. Kūno viršus ir šonai rudai pilki, apačia balta su gelsvu atspalviu. Uodegos viršutinė pusė pilka, apatinė – balkšva. Snukučio šonuose yra juodi ruožai, kurie supa akis ir baigiasi prieš ausis.

– Dydis

Kūno ilgis: 86–120 mm.

Masė: 22–44 g.

– Mityba

Minta augaliniu ir gyvūniniu maistu. Pavasarį minta pumpurais, jaunomis šakelėmis, pernykštėmis sėklomis, vabzdžiais ir kitais bestuburiais. Taip pat kiaušiniais, paukščių jaunikliais. Vasarą daug ėda vaisių ir uogų, o rudenį – sėklų, ypač gilių.

– Buveinė

Gyvena lapuočių ir mišriuose miškuose, kur gausus pomiškis. Mėgsta drėgnus, ūksningus medynus, miškus upių slėniuose. Rutulio formos lizdus suka 1,5–3 m aukštyje drevėse ir tarp medžių bei krūmų šakų iš šakelių ir tos paties medžio ar krūmo lapų. Noriai įsikuria paukščiams iškeltuose inkiluose.

– Paplitimas

Miškinė miegapelė paplitusi didelėje Europos dalyje, Azijoje jos arealas suskaidytas į daugelį atskirų dalių.

– Tai įdomu

• Aktyvi sutemus ir naktį. Puikiai laipioja medžių kamienais ir plonomis šakomis, gali šokinėti nuo šakos ant šakos. Dažnai nusileidžia ant žemės. Patekėjus saulei, slepiasi.
• Žiemoja lizde, kurį įsirengia urvelyje ar ertmėje po medžių šaknimis. Žiemojimo laikotarpis ilgas – apie 7 mėn.

– Išvaizda, skiriamieji bruožai

– Dydis

– Mityba

– Buveinė

– Paplitimas

– Tai įdomu

MIŠKINĖ MIEGAPELĖ

Dryomys nitedula

not a terminal