Naujiena

Mažasis hipopotamas jau Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje

2021 12 21

    Muziejaus ekspoziciją papildė išskirtinis eksponatas – mažasis hipopotamas (Choeropsis liberiensis). Mažasis hipopotamas nuo savo giminaičio – didžiojo hipopotamo (Hippopotamus amphibius) skiriasi elgsena ir fizinėmis savybėmis: galva apvalesnė ir siauresnė, kaklas ilgesnis, tačiau svarbiausias skiriamasis bruožas – dydis. Suaugusio didžiojo hipopotamo aukštis gali siekti 160 cm, masė –  3 000 kg, o mažasis hipopotamas užauga iki 100 cm aukščio ir gali sverti 275 kg. Mažasis hipopotamas vandenyje laiko praleidžia mažiau nei didesnis jo giminaitis, tačiau nuo pavojų slepiasi upėse ir kituose vandens telkiniuose.

   Šie gyvūnai aptinkami Gvinėjos Respublikos, Dramblio Kaulo Kranto, Siera Leonės atogrąžų miškuose. Minta vandens augalais, žole, lapais, nukritusiais vaisiais. Veda vieną jauniklį, kuris greitai stojasi ant kojų. Šie gyvūnai subręsta 4–5 metų ir gyvena apie 40 metų.

Mažasis hipopotamas. Kazimiero Martinaičio nuotrauka

   2006 metais šis hipopotamas buvo įtrauktas į tarptautinę raudonąją knygą. Didžiausią pavojų šiems žvėrims kelia jų buveinių – atogrąžų miškų naikinimas.

   Eksponatą pagamino Kęstutis Bybartas. Mažasis hipopotamas iki 2015 gyveno Lietuvos zoologijos sode.