Paukščiai Aves

Pažinkime gyvūnus

– Išvaizda, skiriamieji bruožai

Patinas lengvai atpažįstamas iš kontrastingų spalvų. Galva balta, sprandas, viršugalvis ir gerklė juodos spalvos. Nugara pilkai melsva. Patelė skiriasi pilku sprandu, kartais ir viršugalviu, taip pat mažiau ryškia gerklės dėme.

– Dydis

Ilgis: 16,5–19 cm.
Sparnų plotis: 25–30 cm.
Svoris: 20–23 g.

– Mityba

Daugiausia baltosios kielės maitinasi vabzdžiais. Paukščiai juos gaudo trimis skirtingais būdais. Dažniausiai renka vabzdžius vaikštinėdami žeme, kartais tupi ant kranto ir laukia, kol vabzdys įkris į vandenį. Tada kaip strėlė neria pirmyn, norėdami pagauti auką, kol ji dar nenugrimzdo gilyn ir neatiteko plėšrioms žuvims. Yra ir trečiasis kielių medžioklės būdas: sparnuočiai taip greitai  plasnoja sparnais virš vandens, kad net sustingsta ore gaudydami vabzdžius.

– Buveinė

Aptinkama gyvenvietėse, miestuose, prie vandens telkinių. Joms patinka atviros vietovės, apaugusios neaukšta žole, todėl dažnai matomi parkuose, soduose ir pakelėse.

– Paplitimas

Baltosios kielės peri visoje Europoje ir Azijoje. Paukščiai žiemoja Vakarų Europoje, Afrikoje, Indijoje ir Kinijos pietuose. Dažnas mūsų krašto paukštis, paplitęs visoje šalyje.

– Tai įdomu

• Baltųjų kielių lizdas gali būti duobutėje ant žemės, plyšyje tarp akmenų, medžio drevėje, ant uolos atbrailos, pastogėje, malkų ar žabų krūvoje.
• Baltoji kielė laukiama kiekviename sode, ir ne todėl, kad būtų labai išvaizdi, o dėl to, kad sulesa daug kenkėjų.

– Išvaizda, skiriamieji bruožai

– Dydis

– Mityba

– Buveinė

– Paplitimas

– Tai įdomu

Baltoji kielė

Motacilla alba

not a terminal