Lietuvos paukščių žiedavimo centras gavo pranešimą, kad Ugandos šiaurėje (Afrika, 3°7’36“ š. pl., 32°7’7“ r. ilg.) 2022 m. balandžio 18 d. buvo sugautas ir nelaisvėje yra laikomas erelis. Tas paukštis ant kojos turi lietuvišką žiedą. Pagal žiedo numerį paaiškėjo, kad tai mažasis erelis rėksnys (Aquila pomarina), kuris dar neskraidantis jauniklis Broniaus Jarecko ir Kęstučio Jarmalavičiaus buvo žieduotas lizde 2020 m. liepos 9 d. Ukmergės r. Atstumas tarp žiedavimo ir aptikimo vietų 5821 km, azimutas (kryptis nuo žiedavimo vietos į aptikimo vietą) 174°, laiko tarpas nuo žiedavimo iki aptikimo 648 dienos (1 m. 9 mėn. 9 d.).

Mažasis erelis rėksnys. Eugenijaus Kavaliausko nuotr.

Tai, kad tokiu laiku (balandžio viduryje) paukštis dar buvo Afrikoje piečiau Sacharos (jų žiemojimo arealas yra Pietų Afrikoje), stebėtis nereikia. Šie paukščiai antraisiais kalendoriniais savo amžiaus metais dar nebūna lytiškai subrendę ir dar neperi. Atvejai, kai nesubrendę paukščiai vasaroja kažkur tarp žiemojimo ir perėjimo vietų ar net žiemojimo vietose, nėra ypatingai reti. Tiesa, galėjo būti ir kita to paukščio užsibuvimo Afrikoje priežastis – gal jis turėjo kokių nors sveikatos problemų. Suprantama, mes to nežinome.

Lietuvoje žieduoto mažojo erelio rėksnio (raudona žymė) ir aptikimo Ugandoje Afrikoje (žalia žymė) vietos sujungtos linija.

Deja, nelabai aiškus to paukščio likimas. Pranešimo apie jo aptikimą Afrikoje autorius parašė du e. laiškus, kuriais klausė to paties – kaip mes galėtume tą paukštį …pasiimti? Iš jau ne vieno panašaus atvejo buvo aišku, kad tuo siekiama pasipinigavimo. Atsakyme teko kategoriškai ir vienareikšmiškai paaiškinti, kad tai nei „mūsų“ nei „jų“, o laukinis ir saugomas paukštis, todėl jis privalo būti nedelsiant paleidžiamas į laisvę. Po to buvo gautas dar vienas e. laiškas, kuriame jau tiesmukai klausiama, kaip mes galime atsilyginti. Bet dabar jau buvo prašomas atlygis ne už paukštį, o už pranešimą apie to paukščio aptikimą. Beliko tik dar kartą už tai „labai labai padėkoti“. Susirašinėjimas tuo ir baigėsi, o dėl to paukščio likimo, deja, visiško aiškumo nėra.

Beveik tuo pačiu laiku – 2022 m. balandžio 22 d. – Igoris Semionovas ir Olegas Kuosa žieduotą mažąjį erelį rėksnį pastebėjo bei nufotografavo ir Šilutės r. Nuotraukose buvo galima nesunkiai identifikuoti to paukščio spalvinį žiedą ant jo kairės kojos. Pagal jį paaiškėjo, kad tai Šilutės r., maždaug 15 km atstumu nuo tos vietos (lizdų apsaugos tikslu nei vienu atveju jų tikslios vietos neskelbiamos), 2013 m. liepos 25 d. Deivio Dementavičiaus ir Sauliaus Rumbučio buvo žieduotas dar neskraidantis mažojo erelio rėksnio jauniklis. Laiko tarpas tarp šio paukščio žiedavimo ir aptikimo datų yra 3193 d. (8 m. 8 mėn. 28 d.). Todėl jis iš žiemojimo vietos jau buvo sugrįžęs į savo perėjimo vietą, o dar nesubrendęs jo gentainis tebebuvo Afrikoje.

Lietuvoje žieduotas mažasis erelis rėksnys praėjus beveik 8 m. ir 9 mėn. po žiedavimo nufotografuotas netoli savo gimtojo lizdo. Išnašoje padidintas to paukščio spalvinio žiedo žalias MZ vaizdas. Igorio Semionovo nuotr.

Ir dar. Labai įdomus faktas, kad, šį paukštį žieduojant, lizde buvo ne vienas, o du, nors gerokai besiskiriantys savo ūgiu, bet jau nemažai ūgtelėję jaunikliai. Tai ypatingai retas atvejis, nes mažųjų erelių lizduose pirmasis (vyresnis) jauniklis dažniausiai visiškai nukonkuruoja antrąjį (jaunesnį) jauniklį ir pastarasis neišgyvena.

Lietuvos PŽC informacija

not a terminal